Några av er såg kanske ett nyhetsreportage häromdagen om allergier i samband med arbetshandskar i läder. Om inte så kommer här en länk. Missa inte videon.

 

" Boven i dramat heter sexvärt krom: ett ämne som uppstår i samband med garvningen av skinn. Gissningsvis 100 000 svenskar är allergiska mot krom. Nyligen gjorde Kemikalieinspektionen en stickprovsundersökning bland återförsäljarna. Inspektören Frida Ramström visar upp ett par av de vanligaste handskmodellerna:
– De här visade på runt 50 ppm sexvärt krom. Gränsen är tre ppm. "

http://www.nyheterna.se/1.2092572/2011/04/11/krom_i_handskar_ger_allvarliga_allergier

 

Detta är en av anledningarna till varför vi inte köper krom/mineralgarvat läder utan istället kör helt och hållet på vegetabilgarvat. Vi vet dock att några av våra konkurrenter använder kromgarvat läder.
Anledningen till att man använder kromgarvat läder är dels att det går snabbare att garva och därmed blir billigare och dels för att det blir lite mjukare än vegetabilgarvat läder.
Ett enkelt knep för att upptäcka kromgarvat läder är att kolla köttsidan (sidan av lädret som varit in mot kon) eller kanten. Kromgarvningen gör nämligen att lädret blir grått. Det funkar visserligen bara om lädret inte är helfärgat.

Här är ett annat exempel på hur så kallat sexvärt krom klassas. Denna gången av Naturvårdsverket. Förresten är även Arsenik, som även det klassas som ”Mycket hög farlighet”, en biprodukt av mineralgarvning.