Precis som alla andra hemsidor så för vi statistik över våra besökare. Vilka sidor som visas, vilka söktermer som används, vilken sida besökaren kommer ifrån etc. Häromdagen såg jag en kraftig ökning av antalet besökare från hundforumet AlltFörHundar.se. Någon hade länkat till vår hemsida från ett foruminlägg. Intressant tyckte jag och gick dit för att se vad som skrevs om oss. Då var det någon som hade skrivit en så enkel fråga som ”Vad är ett valkkoppel?”.


Anledningen till att det kallas för valkkoppel är för att det har tre stycken ”valkar” eller upphöjningar på sig eftersom det är sytt med två sömmar. Det kunde egentligen kallats vad som helst men just ”valk” är ett namn som hängt med i minst 20 år och säkert ännu längre. Valkkoppel är en av de mest sålda koppel vi har. Förhoppningsvis för att folk tycker de är sköna att hålla i och för att de håller väldigt bra. Fotot på ett ituklippt valkband kanske kan ge en bättre bild.


Vi har ju skjutit oss själva i foten lite genom att döpa det till valkkoppel då man ofta måste fråga kunden om de ville beställa VALK- eller VALPkoppel. Men det brukar lösa sig. Ett så inarbetat ord är tyvärr svårt att ändra på. Vissa kallar det ju fortfarande terylenkoppel trots att det inte varit terylen i närheten av det de senaste decennierna. De är tillverkade i polypropylen.


Säg hej till kuvertsömmen. Kuvertsömmen är en väldigt hållbar söm som används i både handtaget och vid kroken för att sy ihop ett valkkoppel. Dessa 114 stygnen tar ungefär 12 sekunder att sy och just den korta tiden är en stor anledning till varför vi kan konkurrera med de kinesiska tillverkarna. Kroken och bandet kostar lika mycket i Sverige som i Kina, det är lönerna som är den stora skillnaden. Men eftersom det bara tar 30 sekunder att sy ihop ett koppel är skillnaden försumbar. Inte minst nu eftersom de kinesiska lönerna håller på att stiga kraftigt. 100% mellan 2002 och 2008 för att vara mer exakt. Som jag skrivit om innan gör det nu att vi kan ta hem en hel del av den tillverkningen som vi tidigare haft i fjärran östern. Bland annat tillverkningen av valkkoppel. Nu kan vi lättare påverka kvaliteten, hållfastheten, lagermängden och priset på dessa produkterna.


Det var dagens information angående valkband och kuvertsömmen. Har du något du skulle vilja veta om material som vi använder eller tillverkningen i vår fabrik, skicka gärna ett mejl eller skriv en kommentar så fixar vi det.