Vi hittade en artikel i danska Business.dksom handlar om läder och kromallergier. Eftersom alla kanske inte förstår danska har vi översatt artikeln via Google Translate. Men klicka gärna på länken också för bilder och filmer.
 

Allergiframkallande krom i skor kan orsaka huden blir röd, svullen och smärtsam, vilket i vissa fall sprider sig i benen. Om du utsätts för påverkan under en längre tid kan orsaka allergier.

 

Krom i skor och sandaler

Bilden är från Bianco Footwear på Ströget i Köpenhamn

 

Allergiframkallande skor utlöser Europeiskt larm, men är fullt lagligt i Danmark
Danska skor och sandaler i läder friger starkt allergiframkallande krom i stora mängder. De skadliga kemikalier har Naturvårdsverket  hittat i en slumpmässig kontroll, och myndigheterna anser resultaten vara tillräckligt allvarliga för att har skickat en varning om dessa danska skor för alla EU-länder, visar dokument som BMDs har tillgång till. Trots de dokumenterade riskerna för allergiska reaktioner är inte förbjudet att sälja lädervaror med krom i Danmark och danska företag säljer produkter därför obehindrat idag.
Bestseller Bianco Footwear och barnskoföretaget Bisgaard skor är några av de danska företag som har sålt skodon med de skadliga krom, interna dokument, som styrelsen för båda bolagen inte har publiceras i provningsrapporten. En barn sandal från Bisgaard skor är bland de mest skadliga av testet produkter och frisläpper tio gånger så mycket krom som är tillåtet på den tyska marknaden. I Tyskland infördes ett förbud krom för ett år sedan, efter ett tyskt TV-sändning visade hur krom allergi förstörde huden på tyskarnas
fötter.

 

Förbud kan minska allergi
Totalt släppte åtta av 18 köpta uppsättningar av läderskor i Danmark, enligt EPA större  mängd krom än gränsen som har införts i Tyskland. Testrapporten drogs slutsatsen skriver myndigheten att ”totalt sett, vilket tyder på Resultaten i detta projekt att det finns problem med innehåll och frisättning av krom från läderskor i Danmark ”.
En av rapportens medförfattare menar att det bör finnas ett förbud mot skadliga ämnen i detta land.
”Problemet är numera väl dokumenterad, och sett från min stol, det är ingen tvekan om att en stram reglering hos Danmark eller EU skulle innebära att vi undviker många fall av en mycket påträngande allergier”, säger Jeanne Duus Johansen, professor och centrum direktör vid Centrum för allergiforskning.
Antalet kromallergiker har ökat kraftigt från 1995 till 2007, visar en nyligen genomförd undersökning, och Jeanne Duus Johansen har träffat många av de danska patienter som fick allergi av skor och sandaler.
”Du får eksem och utslag på fötterna. Huden blir röd, svullen och smärtsamma, och du kan få sår på ovansidan av fötterna.
Om du utsätts för krom under långa perioder kan eksem spred sig på benen ”, säger hon och förklarar att allergi upplevs som mycket besvärande.

 

Unga kvinnor får allergi
”Jag har träffat många unga kvinnor som har varit mycket ledsna över att de inte längre kan gå i skorna de vill. Den försämrar deras livskvalitet ”, säger hon och tillägger att fler tvingas att gå in i skräddarsydda skor.
Upptäckten av krom bekymrar  skoimportörernas branschorganisation som anser att danska skoimportörer bäst garanteras om de håller sig till EU-tillverkade skor.

”Ökningen av allergier har hänt i den tid då importen från Fjärran Östern har ökat ganska kraftigt. Jag uppskattar att i Europa är vi lite längre komna med att minska mängden av kemikalier i skor ”, säger Jesper Mertz, ordförande för Danmark Skoleverantörsförening.

Skor med hög halt av krom inte bör säljas i Danmark, säger ordföranden, som är öppen för en gemensam EU-förbud.
”Allergi drabbade är verkligen en växande människor, så ju mer vi kan minska problemet desto bättre. Så vi stödjer helt klart en europeisk förordning, även om det naturligtvis kommer att göra jobbet svårare för oss, säger han. ”

 

Artikeln i sin helhet kan du läsa här:
Stora giftfynd i danska skor och sandaler (Business.dk)

Läs gärna också:
Klädjätte drar tillbaka kläder (Aftonbladet.se)
Väskor från Bestseller är ”farligt avfall” (Business.dk)